Zelf huis verhuren

Woning tijdelijk verhuren zonder risico’s

Er zijn twee manieren om als particulier je woning tijdelijk te verhuren:
Via de Leegstandswet (jouw koopwoning staat te koop) en via Kortdurende Verhuur (huurwoning of koopwoning die je tijdelijk niet nodig hebt).
Is een verhuurmakelaar verplicht?
Het kan handig zijn om alles uit handen te geven aan een bemiddelingsbureau, maar daar betaal je een flink bedrag voor. Als je naar het buitenland gaat kan het wel slim zijn om dat te doen. Dan heb je er geen omkijken naar.
Maar in veel gevallen is een verhuurmakelaar of bemiddelingsbureau echt niet nodig.
Houd je dat geld liever in je zak, dan kun je heel goed zelf de woning verhuren. Je hebt dus geen verhuurmakelaar nodig.
Het is wel noodzakelijk om op de juiste, betrouwbare platforms te adverteren. En daar komt Mijn Huis om de hoek kijken.
Wij zorgen dat de huurwoning correct op Funda, Pararius, (links maken: https://www.funda.nl/huur/ en https://www.pararius.nl/) enz. gepubliceerd wordt. De kosten? Slechts € 277,- voor een complete uitgebreide advertentie met al je foto’s voor de duur van maximaal 1 jaar)

Hoe weet ik of de huurder betrouwbaar is?

Een betrouwbare huurder vinden is natuurlijk van het grootste belang. Of iemand is wie hij zegt te zijn en geen schulden heeft kun je niet aan zijn neus zien. Denk je de juiste huurder gevonden te hebben, kies dan het zekere voor het onzekere. Wij kunnen de kandidaat huurder grondig laten screenen met controle op o.a. identiteit, kredietcheck, integriteitsverklaring, werkgeversverklaring, verhuurdersverklaring. Daardoor kun je zo veilig mogelijk de huurovereenkomst afsluiten.
Deze uitgebreide screening kost € 225,-. Het is niet verplicht maar wel aan te raden. Een klein bedrag voor je gemoedsrust.
Van dat huurcontract krijg je uiteraard een juridisch correct model, dat je zelf kun invullen.

Heeft de huurder huurbescherming?

Bij normale huur heeft de huurder huurbescherming. Maar bij verhuur op basis van de Leegstandwet of bij een kortdurend huurcontract is er geen uitgebreide huurbescherming. De huurder móet de woning verlaten na afloop van de contractstermijn.

Doet hij dit niet, dan moet je de rechter tijdig een ontruimingsverzoek vragen. Die zal dit altijd toewijzen maar als je dit niet doet verandert het huurcontract in een normale huurovereenkomst mét huurbescherming.

Voorwaarde is wel dat je de huurbeëindiging tijdig hebt aangekondigd. Bij een kortdurend contract (maximaal twee jaar) moet de verhuurder één tot drie maanden van tevoren de huurder schriftelijk op de hoogte stellen dat de huur binnenkort eindigt.

Hoeveel huur mag ik vragen?

Als je de woning verhuurt op basis van de Leegstandwet én bij een Kortdurend Huurcontract mag je zelf bepalen hoe hoog de huur is. Uitzondering bij Kortdurend Huurcontract: woningen die onder de liberalisatiegrens van € 710,68 (peildatum 2020) kale huur liggen. Hoe weet je of dit het geval is? Hiervoor moet je de punten tellen van het het woningwaarderingsstelsel. Achtergrond hiervan is dat goedkope huurwoningen voor de doelgroep bereikbaar moeten blijven.

Let op: Al gaat de huurder in eerste instantie akkoord met een hogere huur, hij kan nog tot zes maanden na afsluiting van het huurcontract naar de Huurcommissie voor een herziening.

Wat moet ik allemaal regelen?

1. Toestemming geldverstrekker of verhuurder

In de hypotheekvoorwaarden staat vrijwel altijd vermeld dat je toestemming moet vragen voor het (tijdelijk) verhuren van je woning. In geval van een huurwoning moet de huisbaas om toestemming worden gevraagd.

2. Vergunning gemeente

Voor kortdurende verhuur (maximaal twee jaar) van de eigen woning is geen vergunning nodig.

Voor verhuur via de Leegstandswet (maximaal vijf jaar) moet je een vergunning hebben van de gemeente. Voorwaarde is dat de woning zichtbaar te koop staat op Funda. Dit kunnen wij voor je verzorgen.

3. Verzekeringen

Vraag toestemming en zo nodig aanpassing van je verzekeraar voor de woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. Kom met de huurder overeen dat deze een eigen inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

4. Belasting

Als je je woning tijdelijk verhuurt heeft dat gevolgen voor de belasting. Zo verandert bijvoorbeeld het eigen woning – fortait.

Op de website van de Vereniging Eigen Huis staat een duidelijke uitleg:

De fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren van de woning

5. Verhuren met de beste kans op een betrouwbare huurder

Heb je alles goed overwogen en wil je gebruik maken van de mogelijkheid om zelf je woning tijdelijk te verhuren? Laat ons dan jouw woning of appartement voordelig op Funda, Pararius enz. publiceren. Wij brengen je dan in contact met de kandidaten die reageren. Heb je een huurder gevonden, dan adviseren wij je om deze kandidaat door ons te laten screenen voordat je een huurovereenkomst afsluit. De huurder wordt grondig gecontroleerd op identiteit, arbeidsverleden, betaalgedrag. Zo heb je de grootste kans op een betrouwbare huurder, die tijdig betaalt en geen problemen geeft.

HUURWONING AANMELDEN