Blog – Verkopen zonder makelaar, hoe doe je dat het slimst?

zelf je huis verkopenHuis verkopen zonder makelaar: ruim op en maak je huis neutraal

Wil je je huis verkopen zonder makelaar? Dat is in de huidige markt heel goed mogelijk. Toch moet je je wel goed voorbereiden. Dan weet je zeker dat je verkoop soepel verloopt en dat je de hoogste verkoopprijs krijgt. Maar waar moet je op letten? En hoe begin je? Hieronder zetten we alle informatie voor je op een rijtje.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je zelf je huis verkopen zonder makelaar, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Stel een dossier samen, waar je alle relevante informatie en documenten in bewaart. Voor de koper en, straks, voor de notaris zijn de volgende stukken van belang:

  • Bewijs van eigendom (Akte van levering)
  • Lijst van zaken (wat blijf achter in de woning?)
  • Garantiebewijzen, leasecontract van CV-ketel, enz.
  • Een geldig energielabel
  • De laatste WOZ-beschikking en de (gemeentelijke) aanslagen (zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing)
  • In geval van overlijden: akte van erfrecht
  • In geval van scheiding: akte van verdeling

De vraagprijs vaststellen

Je bent er vrij in om de vraagprijs vast te stellen. Maar  hoe bepaal je die vraagprijs? De prijs heeft te maken met de grootte van de woning en het perceel, de staat van onderhoud en vooral de locatie. Je kunt het volgende doen om tot een realistische vraagprijs te komen:

  • Vraag via de website van het Kadaster (let op dat je de échte website hebt!) de verkooprijzen van vergelijkbare woningen op. Dit is openbare informatie en voor een klein bedragje heb je hier toegang toe.
  • Bedenk wat je er zelf minimaal voor wilt hebben.
  • Kijk naar vergelijkbare woningen die nú te koop staan en bedenk welke voordelen en nadelen jouw huis heeft ten opzichte van de huizen

Je woning verkoopklaar maken

Wil je een goede indruk maken? Begin dan op tijd je huis voor te bereiden. Bekijk elke ruimte met de ogen van een mogelijke koper, of beter: vraag een eerlijke vriend of vriendin dit te doen. Repareer wat kapot is, vervang wat versleten is en maak heel goed schoon. Haal alle persoonlijke elementen, zoals foto’s, kindertekeningen, speelgoed weg. Loop het schilderwerk na en wit vergeelde wanden. De  badkamer en keuken worden bijna altijd vervangen door kopers, maar zorg wel dat ze er bruikbaar, schoon en sfeervol uitzien.

Meer over verkoopklaar maken

De foto’s zijn het allerbelangrijkst

Voor een goede eerste indruk van je huis zijn foto’s uiterst belangrijk. De eerste schifting wordt op basis van de foto’s gemaakt. Je kunt ze zelf maken of een professionele woningfotograaf inschakelen. Focus op duidelijke overzichtsfoto’s met zoveel mogelijk (natuurlijk) licht. Detailfoto’s zijn leuk, maar overdrijf het niet. Het is geen sfeerreportage maar een serie informatieve woningfoto’s. Vergeet vooral niet een mooie foto van de voorzijde van het huis of appartementengebouw te maken en van het eventuele uitzicht.

Meer over woningfoto’s

De verkooptekst

Stel een duidelijke en uitnodigende verkooptekst op, maar houd je verre van al te originele of “grappige” teksten. De koper wil snel kunnen zien of de woning iets voor hem of haar is, dus belicht op neutrale wijze alle pluspunten. Kijk gerust bij andere huizen op Funda hoe zij het hebben aangepakt.

Belangrijk is dat je de indeling, het aantal kamers en andere ruimtes duidelijk beschrijft. Natuurlijk zorg je ook voor goede foto’s en voor een Floorplanner plattegrond (bij ons inclusief bij de NEN2580 opmeting).

Kijkdagen of losse afspraken?

Als je veel kijkers verwacht, houd dan 2 of 3 kijkdagen. Geef elke kijker een biedingsformulier mee met daarop de uiterste biedingsdatum. Zijn er niet zoveel reacties, bijvoorbeeld omdat het huis in een hoge prijsklasse ligt of in een minder populaire regio? Maak dan individuele afspraken voor een bezichtiging. Aankoopmakelaars vragen vaak vooraf om allerlei informatie over de woning. Die hoef je niet te geven, het meeste kunnen ze zelf ook opvragen, behalve de Lijst van Zaken. Je kunt het ook bij een eventuele tweede bezichtiging doen. Informatie over de gemeentelijke lasten, eventuele VVE bijdrage (bij een appartement).

Vertel alles eerlijk en houd niets achter. Maar je hoeft je huis ook niet af te kraken en de nadruk op minder goede punten te leggen. Wacht af aan welke informatie de kijker behoefte heeft.

Meer tips voor bezichtigingen