Tips voor kopers: de bezichtiging

Tips voor kopers: de bezichtiging

Wij staan een eerlijk en transparant verkoopproces voor. Zowel koper als verkoper zijn er bij gebaat dat het huis op een correcte manier van eigendom wisselt. Beide partijen zullen voordeel ervaren en er zijn geen juridische problemen achteraf. Wij willen dat beide partijen een goed gevoel overhouden aan de transactie.

Daarom is het voor de kopende partij én de verkopende partij zaak om zich goed voor te bereiden op de bezichtigingen en op de onderhandelingsfase. Voor de koper geldt dat extra, zeker ook in een gespannen markt, waarin er veel druk op de ketel staat. Vaak moet men namelijk snel besluiten om een huis te kopen omdat er meer kapers op de kust zijn. Daarbij moet het hoofd koel gehouden worden. Overbieden in veel regio’s de norm geworden en het is zaak om de eigen financiële mogelijkheden goed op een rijtje te hebben.

Hals over kop (te hoog) bieden leidt echter tot vervelende situaties voor beide partijen: de koper kan zijn financiering niet rond krijgen, omdat de bank het niet eens is met de hoogte van de koopsom. De taxatie valt dus lager uit dan gehoopt. De verkoper kan weer opnieuw beginnen met de verkoop. Het financieel voorbehoud wordt pas  6 weken na ondertekening van de koopakte ingeroepen, dus inmiddels zijn partijen alweer verder in hun proces. Om dan alles weer terug te moeten draaien is voor niemand leuk.

Tijdens de bezichtigingen is het goed voor de verkoper om eerlijk te zijn. Achtergehouden informatie die nadelig is voor de verkoper kan later tot problemen leiden. Als kijker moet je zorgen dat je alles vraagt wat je wilt weten én dat je objectief blijft kijken. Ook al wil je het huis nog zo graag en ook al zijn er nog zoveel andere gegadigden. Neem de volgende tips in acht om je hoofd erbij te houden (bron: Vereniging Eigen Huis):

TIPS VOOR BEZICHTIGING WONING

 

woning kopen